Nieuws
Op deze pagina vindt u de laatste nieuwtjes over De Kleine Wereld en kindcampus Grootstal.
Prachtig rapport DKW van schoolinspectie
5 december 2022
Zoals iedere basisschool wordt ook De Kleine Wereld regelmatig gecontroleerd door de schoolinspectie. In november 2022 kwam de schoolinspecteur op bezoek. Omdat wij trots zijn op het resultaat, delen wij wij graag zijn bericht hieronder:
"Op vrijdag 18 november bezoekt de onderwijsinspectie De Kleine Wereld. Als eerste valt op dat er in een groene omgeving als centrale blikvanger een prachtig schoolgebouw staat met een kleurrijke gevel. Basisschool De Kleine Wereld maakt deel uit van Kindcampus Grootstal. Samen met KION en Unik vormen deze drie organisaties samen een Brede School. Het centrale doel is om samen te werken zodat kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Binnen gekomen valt de grote ruime hal op, met veel lichtinval. Al rondkijkend valt de rust op in het gebouw en word je vriendelijk te woord gestaan door de conciërge die doorverwijst naar de directie. Erg handig is dat op de trap, die tevens als tribune kan dienen bij voorstellingen, een pad is gemaakt voor hoe je naar boven kunt en een hoe je naar beneden kunt. Daaruit blijkt dat er goed is nagedacht wat de mogelijkheden zijn en hoe de looproutes zijn. Op de kopse zijden van de traptreden staan keersommen zodat je tijdens het traplopen meteen de tafeltjes kunt oefenen. Het nuttige met het aangename verenigd, wat een geniale vondst!
Dan volgt er een gesprek met de directie waarin we kennis maken en er vanuit bevlogenheid en passie wordt verteld over het onderwijs op De Kleine Wereld. Basisschool De Kleine Wereld is een school voor alle kinderen uit de wijk en men is trots op de verschillende culturele achtergronden van de kinderen. De Kleine Wereld is een mooie afspiegeling van onze samenleving.
De kinderen leren veel over zichzelf en over elkaar, wat het uitgangspunt van de school vormt. Het team zorgt ervoor dat het onderwijs passend is voor de kinderen, zowel op groepsniveau als individueel. Er is veel aandacht voor de kinderen, met name ook vanwege het feit dat de groepen qua leerlingenaantal niet zo groot zijn. Dat maakt dat er ruimte en rust zijn voor de kinderen waardoor zij goed kunnen leren.
Drie leerlingen van de bovenbouw leiden ons rond door het mooie gebouw. Ze vertellen vol trots en met een glimlach op hun gezicht hoe fijn de school is. "De leraren geven goed les en we doen ook veel interessante dingen waar we van leren zoals excursies". Op de vraag wat er op school beter zou moeten, hebben ze eigenlijk geen antwoord. Op de vraag welk rapportcijfer ze de school geven, volgt gemiddeld een 9! Ze vinden het dus blijkbaar erg fijn op deze school, het zijn goede ambassadeurs.
Vervolgens gaan we de klassen in en observeren een aantal lessen. Ook hierbij valt de rust in de groepen op en de plezierige werksfeer en het leerklimaat in de klassen. De instructies zijn duidelijk en uitdagend, en de kinderen zijn betrokken en goed geconcentreerd aan het werk. Daarna gaan ze of zelfstandig of in kleine groepjes aan het werk om de aangeboden stof te verwerken. De meester of juf loopt ondertussen rond om leerlingen met vragen te kunnen helpen. Ook dat loopt gesmeerd en het valt hierbij op dat de kinderen betrokken zijn en ook prima samenwerken. De werksfeer is ook hierbij plezierig en in relatieve rust. Mijn conclusie: het onderwijs is goed doordacht en op maat. Het sluit aan op wat de leerlingen nodig hebben voor hun volgende stap.
Op de vraag aan een aantal teamleden waarom men hier zo graag werkt, antwoordt men: "vanwege de goede naam, de menselijke maat en het prachtige leerklimaat waarin er met en van elkaar geleerd wordt". Het team voelt zich dan ook gezamenlijk verantwoordelijk om er voor de kinderen het beste van te maken.
Afrondend stel ik vast dat De Kleine Wereld een fijne school is waarin de leerlingen veel leren, in een prettige sfeer en een goed en rustig leerklimaat. Opvallend zijn de passie en bevlogenheid voor onderwijs die ik bij zowel het team als de directie heb ervaren. Ik was onder de indruk van dit schoolbezoek en heb een goed beeld gekregen van waar de school voor staat. Met een glimlach op mijn gezicht stap ik de auto weer in en realiseer me wat een fijne school dit is en dat je een geluksvogel bent als je hier als leerling je basisschooltijd mag doormaken".
Eric van Baarschot - Inspecteur van het Onderwijs
DKW krijgt een groen schoolplein
6 maart 2022
Op zaterdag 12 februari was het dan eindelijk zover! Een aantal vrijwilligers - kinderen, leerkrachten en ouders van De Kleine Wereld - hebben toen de eerste stenen weggehaald uit ons schoolplein. Daarna is er door de hoveniers hard gewerkt aan de vergroening van het plein. We zien het iedere dag groener en mooier worden.
Naast dat het goed is voor het klimaat, heeft het groene schoolplein een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Door een schoolplein te creëren met meer groen en meer variatie in het speelaanbod, neemt verveling af. Bij andere scholen is gebleken dat kinderen zich gelukkiger voelen op een groen schoolplein. En natuurlijk kan een groen schoolplein ook perfect worden gebruikt voor lessen, van biologie tot taal en van aardrijkskunde tot rekenen.
De planning is om in het voorjaar het groene schoolplein officieel te openen! U hoort nog van ons wanneer dit zal zijn.
De Kleine Wereld weer in NRC Handelsblad
24 november 2021
Kleuters van nu waren drie of vier jaar toen de eerste lockdown begon. Wat is het effect daarvan op hun leven? Worden achterstanden snel ingehaald of zal de schade blijvend zijn? Het NRC Handelsblad kwam weer op bezoek op De Kleine Wereld. De journalist kon sfeerproeven bij de kleuters en interviewde juf Kim en juf Sandra.
Gastlessen Tiny Forest en boomplantdag
1 november 2021
Op dinsdag 23 november krijgen de leerlingen van groep 5 t/m 8 een gastles over het Tiny Forest. In deze voorpretles maken ze kennis met Tiny Forest en de Tiny Forest Rangers. Een IVN-medewerker verzorgt deze gastles die zal bestaan uit filmpjes, een werkblad en een quiz. Het Tiny Forest tegenover onze schoo dat de leerlingen gaan planten, wordt hun eigen Tiny Forest. Daarom mogen de leerlingen zelf de naam van het bos bedenken. Een vakjury kiest uiteindelijk de beste naam uit voor het Tiny Forest locatie Grootstal.
Op woensdag 1 december staat de boomplantdag op de agenda. Elke leerling plant meerdere bomen, maar kiest één boom uit die ze een jaar lang gaan volgen. Voor de eigen boom krijgen ze een persoonlijk bomenlabel, zodat ze ‘m altijd terug kunnen vinden. Op het label schrijven ze hun eigen naam, de soort boom en de naam die ze de boom zelf willen geven. Denk eraan dat u op 1 december uw kind kleren aandoet die vuil en nat mogen worden en oude schoenen of laarzen.
De Kleine Wereld in artikel NRC
13 juli 2021
Hoe los je het lerarentekort op? Een lastige vraag. Landelijke krant NRC brengt een serie artikelen waarin het onderwijs wordt geanalyseerd. In het artikel 'Prachtig vak, maar wie wil nog leraar worden?' worden juf Judith, juf Geesje en meester Erik geinterviewd. Lees het artikel hier:
Miniroparun op De Kleine Wereld
15 april 2021
Op woensdag 28 april vindt de Miniroparun plaats op het veld voor De Kleine Wereld. Alle leerlingen hebben een formulier meegekregen om zich te laten sponsoren. Het geld dat de kinderen ophalen gaat naar de Stichting Roparun en is bedoeld om de kwaliteit van het leven van kinderen met kanker te vergroten.
De kinderen gaan op 28 april gedurende 15 minuten proberen zoveel mogelijk rondjes te rennen. Sponsors kunnen een bedrag toezeggen per gelopen rondje of ervoor kiezen een vast bedrag te sponsoren.
Kinderen uit groep 1 t/m 3 lopen rondjes van 200 meter, kinderen uit groep 4 t/m 8 lopen rondjes van 400 meter. Wij hopen dat alle gelopen rondjes een hoog bedrag opleveren. Want met dat geld kan er veel moois worden gedaan voor kinderen met kanker.